מתלבטים: קרינה וחומר

אתם מוזמנים לשאול על כל נושא הקשור ללימודי הנושא קרינה וחומר,  ואתם מוזמנים גם לענות לשאלות שנשאלו ע"י אחרים. המשיבים מתבקשים לציין האם הם מורים, תלמידים או אורחים.

כיסוי חלק מעדשה- שאלה תלמידת פיסיקה   | 18:37 7/06/2011
תלמידת פיסיקה יקרה עדי רוזן   | 19:23 7/06/2011
הנושא אינו בתכנית הלימודים, אבל כיוון שהוא קרוב לליבי, אסביר לך אותו.

אני לא בטוח שהדמות חדה יותר בכל המקרים. כאשר מכסים את מחצית העדשה בבד אטום לאור - הדמות אינה חדה יותר. היא חדה יותר כאשר למשל מכסים את השוליים של העדשה בבד אטום לאור שצורתו טבעת, כך שהעדשה כאילו קטנה (אור עובר רק דרך החלק המרכזי שלה).
כל צלם טוב יודע שאם רוצים תמונה חדה במיוחד - צריך לחשוף בעת הצילום רק את החלק המרכזי של העדשה (הצמצם נפתח מעט).

עכשיו להסבר: לומדים בבית הספר שכאשר אלומה מקבילה פוגעת בעדשה - היא נשברת, ומתמקדת מעבר לעדשה ***בנקודה גאומטרית***. זה נכון בקירוב, אך לא מדויק: הקרניים שפוגעות במעגל שעל העדשה שרדיוסו (של המעגל) נניח 1 מ"מ מתרכזות בנקודה אחת, נניח במרחק של 10 ס"מ מהעדשה. קרניים שפוגעות במעגל גדול יותר על פני העדשה שרדיוסו נניח 2 מ"מ - מתרכזות במרחק של נניח 10.1 ס"מ מהעדשה. וכך הלאה.
לכן, אם מציבים מסך במרחק 10 ס"מ מהעדשה - קרניים מקבילות שפוגעות העדשה לא יתרכזו בנקודה גאומטרית, אלא בכתם אור. ככל שהשטח של העדשה שחשוף לאור קטן יותר - כתם האור ילך ויצטמצם. במילים אחרות נקבל תמונה חדה יותר. נקודה רחוקה שממנה מגיע אור לעדשה - האור שלה יתרכז לאחר שבירה על כתם שהולך וקטן ככל שהעדשה קטנה.

אני יודע שקשה להבין ממה שכתבתי כי חסר איור טוב. אם את בכל זאת מתעקשת להבין - תבדקי בויקיפדיה את המושג "אברציה ספרית" ושם זה אמור להיות מוסבר.

עדי.

תבדקי בויקיפדיה את המושג "אברציה כדורית" ולא עדי רוזן   | 20:00 7/06/2011