יוסף אמרי

איור: יוסף אמרי, 2006, פרס א.מ.ת. מקור: ויקיפדיה

רופסור יוסף אמרי היה פיזיקאי ישראלי, מחלוצי הפיזיקה המזוסקופית (תחום שעוסק בפיזיקה במימדים של מיקרונים) ומחשובי החוקרים בעולם בנושא זה. חתן פרס ישראל (2001), פרס וולף (2016) וחבר האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית.

יוסף אמרי נולד וגדל בישראל. היה עתודאי וסיים לימודי תואר שני בפיזיקה באוניברסיטת העברית בירושלים בשנת 1961 בהצטיינות יתרה. בעת שירותו הצבאי הוזמן על ידי פרופ' יובל נאמן לשמש חוקר בפיזיקה במרכז למחקר גרעיני שׂורק (1962–1967). . השלים את לימודי התואר השלישי בפיזיקה במכון ויצמן בשנת 1966.
עבודת הדוקטורט שלו עסקה בדינמיקה של קשרי מימן, בתאוריה של פיזור נייטרונים ובמעברי פאזה פרואלקטריים, בהנחיית פרופ' ישראל פלח, שהיה מנהל הכור הגרעיני בנחל שורק, ממנו למד רבות.

בין השנים 1967 עד 1969 השלים את לימודי בתר-דוקטורט באוניברסיטת קורנל ועם שובו ארצה התמנה בשנת 1969  למרצה בכיר בפקולטה לפיזיקה ולאסטרונומיה של אוניברסיטת תל אביב. פרופ' אימרי קודם למשרת פרופסור חבר בשנת 1973 ובשנת 1977 הפך לפרופסור מן המנין באוניברסיטת תל אביב.

במהלך השנים עמד בראש גופי מחקר שונים במכון ןיצמן למדע (הקתדרה על שם מקס פלאנק, מרכז אלברט איינשטיין - מינרבה לפיזיקה תאורטית, מרכז מוריס וגבריאלה גולדשלאגר לננופיזיקה, ובמכון למחקר מתקדם בברלין)

ספרוintroduction to Mesoscopic Physics  בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד נחשב לספר הלימוד החשוב ביותר לתלמידי מחקר לתארים מתקדמים ולחוקרים בנושא מזוסקופיה. הספר תורגם לשפות רבות נוספות.

פרופ' אמרי  שימש כיועץ מיוחד בנושא ננו-מדע לנשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.